Luut van Slooten

Mijn naam is Luut. Ik verzorg mede het geluid van Kings and Jokers. Ik ben geboren in de jaren 1960. Van kinds af aan was ik erg geïnteresseerd in muziek. Wat me toen al intrigeerde is dat we een meneer of mevrouw uit een apparaat hoorde komen: de radio. Daar snapte ik als klein kind helemaal niets van. Ik werd wat ouder en kreeg mijn eerste stereo installatie. Wauw een radio met versterker! Maar ja, zonder luidsprekers werkte dat niet en goede luidsprekers zijn kostbaar. Als je weinig geld hebt en het moet goed zijn, dan is er maar 1 oplossing: zelf bouwen. Mijn eerste zelfbouw project was een ontwerp van John Karlson, bekend door zijn Karlson kast. Ik las dat deze luidspreker werd gedemonstreerd in een zaal van een hotel. Zelfs enkele verdiepingen boven deze zaal was het geluid nog fenomenaal. Dat wilde ik ook! De slaapkamer werd werkplaats. Het werd een zeer geslaagd project vond ik. De rest van de straat vond het ietsje minder. Inderdaad, bij de buren en de buren van de buren trilde het servies in en vooral uit de kast. De passie voor luidsprekerbouw en muziek groeide. Tot recent heb ik regelmatig mijn steentje bijgedragen in een zaak voor luidspreker bouw. Heel veel van geleerd. Met de geluidsdichte dode kamer van het voormalige Philips natlab: daar mooie producten ontwikkeld. Zeker ook voor veel bekende namen in de huidige audio wereld. Zo hebben we bijvoorbeeld een geluidssysteem ontwikkeld voor een luidspreker bedrijf die levert aan EAW. We leverden ontwerpen aan bij het tijdschrift Electuur, gingen op audio beurzen staan zoals de VAD in Veldhoven en mochten de metingen verrichten voor het muziekblad HVT. Met het groeien van kennis en ervaring werden de uitdagingen steeds groter. Zo heb ik ondermeer in een aantal gemeenschaps- huizen een installatie (in)gebouwd en deed ik het geluid zoals dat heet van diverse bekende en minder bekende artiesten. Wat ik in die periode heb geleerd is om het vooral als hobby te zien. Dat betekent dat je de kennis opdoet in de praktijk. Groot voordeel, je mag iets leuks doen als je zin hebt en niet omdat het moet als beroep.

In die periode leerde ik onze zanger Marcel kennen tijdens The night of the Proms en niet veel later de diner shows. De oplettende lezer kan al raden wie daar het geluid verzorgde. Het was een zeer intensieve tijd en bewust gekozen om het wat rustiger aan te doen. Op een dag ging de telefoon en vroeg Marcel: ‘zou je niet een keertje...’. Ik ben toen naar de repetitie van Kings and Jokers gegaan en dacht, zoals het toen ook bij de Karlson luidspreker ging, ‘dat wil ik ook!’

Wat we allemaal voor apparatuur hebben? Nou, voor optredens in cafe's hebben we een mooie compacte geluidsset met een digitale Midas mengtafel, shure en Sennheiser microfoon's. Met mooie plug-in effecten zoals de La2a compressor en Pultec eq. Ieder bandlid heeft een eigen monitor in-ear mix op maat. Proel Axiom baskastjes en DB Technologies of gemodificeerde Behringer top kasten (ruimte afhankelijk). Doordat alles via ipad en laptop bediend wordt is er geen kolossale installatie die wordt opgebouwd. Zoals Ken Ishiwata (Marantz) het zo mooi kon zeggen: Because music matters.

oops