Marc Machiels

Wat is je instrument?

Na even piano en trompet geprobeerd te hebben, ben ik bij de basgitaar terecht gekomen. In de zomer van 1987 ben ik op de motor naar Puk van Erp gereden, een klein muziekwinkeltje in Eindhoven. Daar kocht ik mijn eerste Bas. Achteraf gezien van slechte kwaliteit. Maar ja, toen wist ik nog niet beter.

Hoe ben je tot basspelen gekomen?

Vrienden van mij speelden in een jongerenkoor combo met orgel, drums en sax. Met hun ben ik muziek gaan maken. Eerst thuis oefenen en het instrument leren kennen. Maar al snel kon ik van een paar liedjes de basis meespelen. Mijn eerste band was een feit.

Welke muzikanten op de bas vind je inspirerend?

In 1987 was de band level42 populair. De frontman Mark King was en is een geweldige bassist. Zijn manier van basspelen (met het slappen van de duim) was spectaculair en cool. Ik ben ook fan van soul, disco en funk. Hier is de lijst van bassisten behoorlijk groot: James Jamerson, Pino Palladino enz . Later ging ik naar veel meer en andere muziek luisteren, bv Jaco Pastorius, Marcus Miller en Gary Willis. Maar de lijst kan zo lang zijn als je wilt.

Wat was het eerste concert dat je hebt bezocht?

Het eerste echt grote concert was van Frankie Goes to Hollywood en Berlin in Rotterdam. Ik was toen vooral onder de indruk van het massieve volume en de basdrum. Die ging als een schokgolf door je lijf.

Wat voor spullen gebruik je?

Ik heb door de jaren heen niet veel gewisseld van bas maar heb begin 2021 een jazzbass van Sire aan mijn collectie toegevoegd. Mijn Warwick Streamer LX5 (98) Warwick Streamer STD5 (99) zijn nog steeds hele fijne bassen. Voor sommige nummers gebruik ik ook een Ibanez AGB205 semi acoustic. Heel soms neem ik een fretloze bas mee van het merk Yamaha. Het zijn allemaal 5 snarige bassen. Ik heb een paar jaar geleden een staande bas gebouwd, een 4 snarige uitvoering. Mijn voorkeur gaat naar een in-ear monitor systeem. Daarom zie je mij in meestal zonder basversterker op het podium. Maar als er toch een basversterker mee moet dan is dat mijn Ampeg SVT pro 7 top met SWR 4 x 10 box.

oops